Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

"ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ"

Η «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» είναι μια Ελληνική, Ανθρωπιστική Οργάνωση αλληλεγγύης με αρχικό σκοπό την υποστήριξη των συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης,  χωρίς μέλλον.
 Απευθυνόμαστε στο 2/3 των Ελλήνων συνανθρώπων μας που ζουν με λιγότερο από 400 ευρώ μηνιαίως, ενώ 3 στα 5 Ελληνόπουλα ζει επίσης κάτω από τα όρια της φτώχειας.
 Αφετηρία και έναυσμα γι’ αυτή μας την πρωτοβουλία ήταν η ανάγκη όλων εμάς που ξεκινήσαμε την προσπάθεια να εξωτερικεύσουμε τις ανησυχίες και τα όνειρά μας για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
Στη διαδρομή αντιληφθήκαμε ότι το όραμα αυτό ήταν κοινό με πολλούς άλλους συνανθρώπους και συνεργάτες μας.
 Πιστέψαμε από την αρχή ότι μπορούσαμε να κάνουμε πολλά για ένα πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο, ένα κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια όπου ο κάθε συνάνθρωπός μας θα μπορεί να ζει με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και να απολαμβάνει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γι’ αυτό βαλθήκαμε να δουλέψουμε ενάντια στην ΦΤΩΧΕΙΑ και στην ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ που καθημερινά βιώνουν 3.500.000 εκατομμύρια Έλληνες συνάνθρωποί μας.
 Όλο μας το έργο διακατέχεται από αμοιβαίο σεβασμό, έμπρακτη βοήθεια στους αδύνατους και περιθωριοποιημένους συνανθρώπους μας για την πάλη ενάντια στην φτώχεια και στην αδικία.
 Δικό μας καθήκον, αλλά και δέσμευση, είναι ότι θα συνεχίσουμε καθημερινά με επιμονή και υπομονή, αλλά και με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα  μας, να αγωνιζόμαστε ενάντια σε καθετί που αποτελεί ντροπή για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Ο αγώνας για απαλλαγή της Ελλάδος από όλα όσα την ντροπιάζουν δεν είναι εύκολος. Η απαλλαγή από  τη φτώχεια, την αδικία, την εξαθλίωση  απαιτεί συνεχή αγώνα και προσήλωση σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.   
Φτωχός σημαίνει να πεινάς, να μην έχεις στέγη, να μην έχεις ρούχα, να είσαι άρρωστος και να μη βρίσκεις φροντίδα, να είσαι αναλφάβητος. Να είσαι ιδιαίτερα ευπαθής απέναντι στις αντίξοες συνθήκες που δεν υπόκεινται στον έλεγχό σου. Να σε μεταχειρίζονται άσχημα οι θεσμοί της κοινωνίας και του κράτους και η φωνή σου, η δυνατότητα εκπροσώπησή σου, να είναι αποκλεισμένη από αυτούς τους θεσμούς. Φτώχεια σημαίνει να είσαι ανίσχυρος να μην αντιπροσωπεύεσαι, να μην είσαι ελεύθερος»….
 «Φτώχεια είναι η κατοχή ενός επίπεδου πόρων που είναι μικρότερο από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του επιπέδου των πόρων που κατέχει ένα τυπικό άτομο η οικογένεια»….
 «… ακραία φτώχεια ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το εισόδημα είναι λιγότερο από 5  ευρώ  την ημέρα»….
 «Η φτώχεια αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της πλειονότητας των ανθρώπινων κοινωνιών»….
 «Τη φτώχεια δεν τη βλέπεις την αισθάνεσαι»…
 «Η ύπαρξη φτωχών συνιστά την πιο κραυγαλέα ένδειξη για την αποτυχία του πολιτισμού τον οποίο βιώνουμε. Η φτώχεια δεν αποτελεί παρά μια έκφραση των αρχών και αξιών που διέπουν μια κοινωνία»
«Η φτώχεια αρχίζει να αποτελεί τον πυρήνα της συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο μετά την ανάπτυξη του κινήματος της παγκοσμιοποίησης …»
 «Ο κοινωνικός αποκλεισμός αναφέρεται στην αδυναμία κάποιου, η συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, να εξασκήσει τα πολιτικά του και ατομικά του δικαιώματα»
«… είναι η αδυναμία κάποιου ατόμου να συμμετέχει σε πτυχές κοινωνικής ζωής που θεωρούνται σημαντικές όπως είναι οι οικονομικές, οι πολιτιστικές και οι πολιτικές. Όταν η αδυναμία συμμετοχής αφορά και τα τρία επίπεδα τότε μιλάμε για ακραίο αποκλεισμό».
 Πέραν των άλλων παγκόσμιων ανισοτήτων (στην ασφάλεια, στην προστασία των φυσικών πόρων, στα εργασιακά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα), η σοβαρότερη ανισότητα που συνδέεται και με τα παραπάνω είναι η ανισότητα πλούσιων και φτωχών.
Και μην ξεχνιέται ότι η πλέον σκληρή μορφή ανισότητας είναι η ανεργία.
“O πεινασμένος άνθρωπος είναι οργισμένος άνθρωπος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου